Portrætmaler Peter Simonsen. Portrættegner, billedkunstner og gallerist

- Naturligvis skal man kunne genkende den person, jeg portrætterer. Men jeg tilstræber ikke fotografisk realisme i de portrætter, jeg tegner og maler. Snarere et ekspressionistisk udtryk, hvor jeg søger at skildre mennesket bag portrættet - fange personligheden, en stemning lige nu og her. Fange et glimt af et eller andet udefinerbart.

Billedkunstner og portrætmaler Peter Simonsen

Peter Simonsen (PS): Billedkunstner, portrætmaler, portrættegner og gallerist. Autodidakt billedkunstner med speciale i portrætmaleriet (portraiture). Bor og arbejder i Aarhus. Født i 1957.

Jeg skaber ofte mine portrætmalerier på baggrund af en hurtig skitse af den person, jeg skal portrættere - herefter lader jeg inspirationen tage over. Forhåbentlig fører penslen mig i den retning, jeg søger, så ideen også kan komme ud på lærredet.

Naturligvis skal man kunne genkende den person, jeg portrætterer ... men jeg tilstræber ikke fotografisk realisme i de portrætter, jeg tegner og maler. Snarere et ekspressionistisk udtryk, hvor jeg søger at skildre mennesket bag portrættet - fange personligheden, en stemning lige nu og her.

Det er sjældent, at jeg blander en farvepalette inden, jeg går i gang. Billederne bygges ofte op af grundfarverne gul, rød og blå samt hvid. Mit foretrukne medium er lærred eller papir. Farvepaletten i fx 'En hyldest til musikken'-billederne bestod i starten af få farver, der primært komplimenterede hinanden. Farvepaletten har dog udviklet sig med tiden.

Eksempler på mine værker:

Malerier...
Portrætmalerier...
Portrættegninger...

Download:

Bogen 'Abstract Expressionism - portrætkunstner Peter Simonsen' (PDF).

- Lions i Aarhus inviterede mig i november 2018 til at male et portræt live ifm. udstillingen AlleTiders Kunst i Ridehuset, Aarhus. Det var en meget spændende udfordring, som jeg ikke havde prøvet tidligere. Men jeg følte mig godt tilpas og satte signaturen efter små to timer, fortæller portrætmaler Peter Simonsen.

Kunstner ad omveje...

Faktisk skulle jeg have været bygningskonstruktør - men efter 14 dage, med lige streger der enten "pegede" nord-syd eller øst-vest, kunne jeg godt mærke, at det ikke var der, min fremtid lå. Jeg havde behov for, at blyanten arbejdede lidt mere på fri hånd, derfor var det måske meget naturligt, at det blev reklamebranchen, jeg skiftede til.

Som så mange andre børn tegnede jeg også - og som 16-17-årig samlede jeg nogle tegninger, tog en dyb indånding og bankede på hos Jydsk Kunstakademi i Aarhus. Jeg ville være kunstmaler.

Ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig. Stående applaus og en modtagelse som verdens nye kunstgeni! Øh, nej! Der gik mange år, inden jeg rørte en blyant igen. Den unge håbefulde havde fået et knæk. Livets barske virkelighed var blevet præsenteret up front og uden filter.

Nå, reklamebranchen åbnede øjnene for en ny verden. En verden, hvor jeg en gang i mellem kunne bruge blyanten kreativt. Og hvorfor ikke hele tiden? Jo, jeg var i lære som reklamekonsulent - ikke reklametegner!

Portrætmaleri installation - Kridt på lærred, hvor portrættet er placeret inde i en transparent akrylmontre. Udført af portrætmaler Peter Simonsen

Portræt - close-up af øjne udført af Peter Simonsen

Portrætmaleri installation - Kridt på lærred, hvor portrættet er placeret inde i en transparent akrylmontre. Værket bærer titlen: Fragile. Er værket færdiggjort? Er værket langsomt ved at blive nedbrudt? Kvindens udtryk er introvert... hvad tænker hun på? Viser værket skrøbeligheden hos kvinden, der er portrætteret? Mange spørgsmål trænger sig på - men ingen enkle svar.

Portrættet fascinerer

Kunstneren sprang først for alvor "ud af skabet" omkring 2012-13. Jeg har altid interesseret mig for kunst og beundret nogle af verdenshistoriens store mestre. Men min vej inden for kunstens verden har ikke været lige og direkte. Jeg skulle gå andre veje – før, jeg følte, at nu var tiden inde til at skifte spor og betræde nyt land.

Ansigtet. Øjnene - sjælens spejl. Dybt fascinerende. Det at sidde over for et menneske, snakke om løst og fast. Pludselig falder "masken", mennesket, der sidder over for, begynder at slappe af – og personligheden træder mere og mere frem. Og det er lige præcis på det tidspunkt, at jeg begynder at tegne. Det er nu, ansigtet begynder at fortælle historie.

Og når det sker, så kan jeg mærke det i kroppen. Adrenalinen pumper hurtigere.

Portrætkunst er en ganske særlig disciplin inden for billedkunsten. Er den iscenesat eller er den virkelighed? Er det en smigrende gengivelse eller tilstræbes en fotografisk realisme i portrættet? Eller "kradser" portrætkunstneren i overfladen og maler mere afslørende portrætter, der viser det "indre jeg". Det sidste naturligvis set fra kunstnerens synspunkt.

Inden for den ekspressionistiske portrætkunst får portrættet en ekstra dimension, da kunstnerens følelser også indgår som en del af værket.

Jeg tegner og maler også andet end portrætter, men portrætmaleriet har en særlig plads i mit kunstneriske univers.

Autodidakt kunstner... bortset fra nogle få timer

Efter nogle få kursustimer på Aarhus Kunstakademi tilbage i 70'erne måtte jeg desværre stoppe af private årsager. Jeg havde ikke den største tålmodighed den gang, og det var en stor prøvelse, at skulle lære at tegne kugler og kuber med kulblyant. Jeg har altid bedst kunnet lide at tegne levende organismer - faktisk helst mennesker! Og kurset, jeg var tilmeldt, lokkede med croquis i den afsluttende del.

Jeg nåede aldrig til croquis-delen – og skuffelsen var ubeskrivelig!

Hvad gør en ung mand så? Tjah... nogle år senere, da jeg var elev på et reklamebureau, lejede en kollega og jeg et atelier og hyrede vores egen croquis-model. Det var i øvrigt til stor fornøjelse for teatermalerne på Aarhus Teater. De var nemlig fast publikum, hver gang vi tegnede croquis - og det var ikke på grund af vores kunstneriske talent. Nej, vi havde ikke råd til gardin - så malerne fik sig en gratis kigger hver onsdag! ;-)

Portrætmaler Peter Simonsen sammen med Mike Colin Andersen foran et stort maleri af Elvis Presley

Portrætmaler Peter Simonsen sammen med Mike Colin Andersen foran et stort maleri af Elvis Presley. Mike optrådte med et fantastisk Elvis Show ifm. ferniseringen af portrætudstillingen 'En hyldest til musikken'.

'En hyldest til musikken'

Musik har været og er den dag i dag næsten altid min ledsager, når blyanten eller penslen danser henover papir og lærred. Hvorfor ved jeg ikke. Sådan er det bare. Musikken sætter tankerne i gang, anslår en stemning.

Jeg husker ikke præcist, hvornår jeg købte min første single-plade, men det har formodentlig været omkring 1969-70. En af mine første plader var med Elvis Presley - The King of Rock & Roll. "Kongen" lyttede jeg meget til. Kassettebåndoptageren blev også ofte benyttet - og gerne, når jeg tegnede "små mænd" på drengeværelset. Ud på de små nattetimer tog radiostationen Radio Luxembourg over med tidens hotteste toner fra det store udland.

Janis Joplin, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Jethro Tull og Johnny Cash er blot nogle af de sangere og musikere, som har været en del af min ungdom. Portrætudstillingen 'En hyldest til musikken' er min hyldest til dem. Udstillingens hovedværk er et meget stort portræt af Elvis.

På udstillingen vil man kunne opleve portrætmalerier og -tegninger af nogle af musikkens helt store ikoner. En tidsrejse begyndende med rock & roll og hippiekulturen i 60'erne og 70'erne. Musikgenrerne spænder vidt og omfatter blandt andet jazz, country, rock, blues, klassisk med mere.

Læs mere om og se værker fra portrætudstillingen 'En hyldest til musikken' her...

Læs mere om:

Kurser i portrættegning
Kurser i portrætmaleri
Få tegnet et portræt
Få malet et portræt

Download:

Bogen 'Abstract Expressionism - portrætkunstner Peter Simonsen'

Videoer:

Portræt af Picasso på 4 min
Portrætmaleri af Joe Cocker

ART GALLERY PS

Billedkunstner
Peter Simonsen (PS):

Portrættegning og portrætmaleri:

Herunder kan du se nogle eksempler på portrætter udført af Peter Simonsen.

Portrætmaleri af Elvis Presley er udført i akryl på lærred - malet af portrætmaler Peter Simonsen

Portrætmaleriet af Elvis Presley er udført i akryl på lærred i format 120 x 160 cm.

Portrætmaleriet af Karen Blixen bærer titlen 'The Two Storytellers' og er malet af portrætmaler Peter Simonsen. Portrættet er udført med akryl på lærred.

Portrætmaleriet af Karen Blixen bærer titlen 'The Two Storytellers' og er malet i sommeren 2018. Skitsen er skabt med kridt, hvorefter akrylfarverne er påført med pensel og palettekniv. Portrætmaleriet er udelukkende malet i frihånd. Maleriet er i privateje.

Portrættegningerne af The Beatles er udført med kridt på papir i format 40 x 50 cm af portrættegner Peter Simonsen

Portrættegninger af The Beatles. Udført med kridt på papir i format 40 x 50 cm.

Portrættegning udført af portrættegner Peter Simonsen

Portrættegning udført med kridt og indrammet med passepartout og glas. Læs mere...

Portrætmaleri af Johnny Cash udført af Peter Simonsen, portrætmaler

Portrætmaleri af Johnny Cash. Akryl på lærred udført med pensel og paletkniv. Læs mere...

Portrættegning af John Lennon tegnet med kridt af portrættegner Peter Simonsen

Portrættegning af John Lennon udført med kridt på papir.

Filmen viser, hvordan jeg udførte en tegning på hovedet (upside down) af Pablo Picasso. Tegningen var en øvelse, hvor det gik ud på, at træffe hurtige beslutninger og tegne, det jeg så - en figur bestående af linjer og flader af lyse og mørke gråtoner. Tegningen tog 4 minutter.

Kom bag om kunsten og kunstneren på Instagram...

Edith Piaf portræt - portrætmaleri udført af Peter Simonsen, portrætkunstner

Edith Piaf portræt - portrætmaleri udført med hurtige penselstrøg og paletkniv. Akryl på lærred i format 60 x 60 cm.

Madonna Den Rene Kvinde - portrætmaleriet er malet af Peter Simonsen, portrætmaler

Portrætmaleri med titlen 'Madonna Den Rene Kvinde'. Værket er skabt med een stor paletkniv. Akryl på lærred i format 80 x 80 cm.

Portrætmaler Peter Simonsen foran et af sine største værker - portrættet af 'The King' Elvis Presley. Portrætmaleriet er udført i 2017.

Portrætmaler Peter Simonsen foran et af sine største værker - portrættet af 'The King' Elvis Presley. Portrætmaleriet er udført i 2017 og måler 125 x 165 cm.