Portrætmaler Peter Simonsen. Portrættegner, billedkunstner og gallerist

- At skildre mennesket bag portrættet og fange et glimt af et eller andet udefinerbart er målet, når jeg maler og tegner portrætter.

Portrætmaler Peter Simonsen (PS)

Født i 1957. Billedkunstner, portrætmaler/portrættegner, Art Director, illustrator og gallerist. Bor og arbejder i Aarhus. Autodidakt kunstmaler med speciale i portrætmaleriet (portraiture). Indehaver af Art Gallery PS.

Jeg skaber ofte mine portrætmalerier på baggrund af en hurtig skitse af den person, jeg skal portrættere... herefter lader jeg inspirationen tage over. Forhåbentlig fører penslen mig i den retning, jeg søger, så ideen også kan komme ud på lærredet.

Naturligvis skal man kunne genkende den person, jeg portrætterer ... men jeg tilstræber ikke fotografisk realisme i de portrætter, jeg tegner og maler. Snarere et ekspressionistisk udtryk, hvor jeg søger at skildre mennesket bag portrættet - fange personligheden, en stemning lige nu og her.

Det er sjældent, at jeg blander en farvepalette inden, jeg går i gang. Billederne bygges ofte op af grundfarverne gul, rød og blå samt hvid. En særlig sort farve iblandet en eller to andre farver danner ofte bunden. Mit foretrukne medium er lærred eller papir. Farvepaletten i fx 'A Tribute to Music'-billederne bestod i starten af få farver, der primært komplimenterede hinanden. Farvepaletten har dog udviklet sig med tiden.

Her kan du se eksempler på mine malerier samt portrætmalerier og portrættegninger...

Kunstner ad omveje...

Faktisk skulle jeg have været bygningskonstruktør - men efter 14 dage, med lige streger der enten "pegede" nord-syd eller øst-vest, kunne jeg godt mærke, at det ikke var der, min fremtid lå. Jeg havde behov for, at blyanten arbejdede lidt mere på fri hånd, derfor var det måske meget naturligt, at det blev reklamebranchen, jeg skiftede til.

Som så mange andre børn tegnede jeg også - og som 16-17-årig samlede jeg nogle tegninger, tog en dyb indånding og bankede på hos Jydsk Kunstakademi i Aarhus. Jeg ville være kunstmaler.

Ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig. Stående applaus og en modtagelse som verdens nye kunstgeni! Øh, nej! Der gik mange år, inden jeg rørte en blyant igen. Den unge håbefulde havde fået et knæk. Livets barske virkelighed var blevet præsenteret up front og uden filter.

Nå, reklamebranchen åbnede øjnene for en ny verden. En verden, hvor jeg en gang i mellem kunne bruge blyanten kreativt. Og hvorfor ikke hele tiden? Jo, jeg var i lære som reklamekonsulent - ikke reklametegner!

Portrættet fascinerer

Kunstneren sprang først for alvor "ud af skabet" omkring 2012-13. Jeg har altid interesseret mig for kunst og beundret nogle af verdenshistoriens store mestre. Men min vej inden for kunstens verden har ikke været lige og direkte. Jeg skulle gå andre veje – før, jeg følte, at nu var tiden inde til at skifte spor og betræde nyt land.

Ansigtet. Øjnene - livets spejl. Dybt fascinerende. Det at sidde over for et menneske, snakke om løst og fast. Pludselig falder "masken", mennesket, der sidder over for, begynder at slappe af – og personligheden træder mere og mere frem. Og det er lige præcis på det tidspunkt, at jeg begynder at tegne. Det er nu, ansigtet begynder at fortælle historie.

Og når det sker, så kan jeg mærke det i kroppen. Adrenalinen pumper hurtigere.

Portrætkunst er en ganske særlig disciplin inden for billedkunsten. Er den iscenesat eller er den virkelighed? Er det en smigrende gengivelse eller tilstræbes en fotografisk realisme i portrættet? Eller "kradser" portrætkunstneren i overfladen og maler mere afslørende portrætter, der viser det "indre jeg". Det sidste naturligvis set fra kunstnerens synspunkt.

Inden for den ekspressionistiske portrætkunst får portrættet en ekstra dimension, da kunstnerens følelser også indgår som en del af værket.

Jeg tegner og maler også andet end portrætter, men portrætmaleriet har en særlig plads i mit kunstneriske univers.

Autodidakt kunstner... bortset fra nogle få timer

Efter nogle få kursustimer på Aarhus Kunstakademi tilbage i 70'erne måtte jeg desværre stoppe af private årsager. Jeg havde ikke den største tålmodighed den gang, og det var en stor prøvelse, at skulle lære at tegne kugler og kuber med kulblyant. Jeg har altid bedst kunnet lide at tegne levende organismer - faktisk helst mennesker! Og kurset, jeg var tilmeldt, lokkede med croquis i den afsluttende del.

Jeg nåede aldrig til croquis-delen – og skuffelsen var ubeskrivelig!

Hvad gør en ung mand så? Tjah... nogle år senere, da jeg var elev på et reklamebureau, lejede en kollega og jeg et atelier og hyrede vores egen croquis-model. Det var i øvrigt til stor fornøjelse for teatermalerne på Aarhus Teater. De var nemlig fast publikum, hver gang vi tegnede croquis - og det var ikke på grund af vores kunstneriske talent. Nej, vi havde ikke råd til gardin - så malerne fik sig en gratis kigger hver onsdag! ;-)

'A Tribute to Music'

Musik har været og er den dag i dag næsten altid min ledsager, når blyanten eller penslen danser henover papir og lærred. Hvorfor ved jeg ikke. Sådan er det bare. Musikken sætter tankerne i gang, anslår en stemning.

Jeg husker ikke præcist, hvornår jeg købte min første single-plade, men det har formodentlig været omkring 1969-70. En af mine første plader var med Elvis Presley - The King of Rock & Roll. "Kongen" lyttede jeg meget til. Kassettebåndoptageren blev også ofte benyttet - og gerne, når jeg tegnede "små mænd" på drengeværelset. Ud på de små nattetimer tog radiostationen Radio Luxembourg over med tidens hotteste toner fra det store udland.

Janis Joplin, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Jethro Tull og Johnny Cash er blot nogle af de sangere og musikere, som har været en del af min ungdom. Udstillingen 'A Tribute to Music' eller på dansk 'En hyldest til Musikken' er min hyldest til dem.

På udstillingen vil man kunne opleve portrætmalerier og -tegninger af nogle af musikkens helt store ikoner. En tidsrejse begyndende med rock & roll og hippiekulturen i 60'erne og 70'erne. Musikgenrerne spænder vidt og omfatter blandt andet jazz, country, rock, blues, klassisk med mere.

Udstillingen 'A Tribute to Music' vil blive offentliggjort her...

Her kan du læse mere om:

Kursus i portrættegning og portrætmaleri
Få tegnet et portræt

ART GALLERY PS

Portrættegning og portrætmaleri:

Herunder kan du se nogle eksempler på portrætter udført af Peter Simonsen:

Portrættegning udført af portrættegner Peter Simonsen

Portrættegning udført med kridt og indrammet med passepartout og glas. Læs mere...

Portrætmaleri af Johnny Cash udført af Peter Simonsen, portrætmaler

Portrætmaleri af Johnny Cash. Akryl på lærred udført med pensel og paletkniv. Læs mere...

Portrættegning af John Lennon tegnet med kridt af portrættegner Peter Simonsen

Portrættegning af John Lennon udført med kridt på papir.

Filmen viser, hvordan jeg udførte en tegning på hovedet (upside down) af Pablo Picasso. Tegningen var en øvelse, hvor det gik ud på, at træffe hurtige beslutninger og tegne, det jeg så - en figur bestående af linjer og flader af lyse og mørke gråtoner. Tegningen tog 4 minutter.

Kom bag om kunsten og kunstneren på Youtube...

Edith Piaf portræt - portrætmaleri udført af Peter Simonsen, portrætkunstner

Edith Piaf portræt - portrætmaleri udført med hurtige penselstrøg og paletkniv. Akryl på lærred i format 60 x 60 cm.