'SKABELSEN' - I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud. The Creation - Religion, Myth, Science & af Peter Simonsen, dansk kunstner

Otte malerier om Skabelsen blev skabt på 11 dage - og publikum kunne opleve det ske!

Billedkunstner Peter Simonsen skabte over 11 dage i marts og april otte værker under titlen ”The Creation – Religion, Myth, Science &” her i galleriet. En episk rejse igennem religioner, myter og naturvidenskab, hvor publikum dag for dag kunne opleve værket blive til.

Værket ”Begyndelsen” blev skabt i dagene 25.-28. marts.
Dernæst fulgte i dagene 1.-7. april syv værker benævnt ”Dag 1 til 7” – et nyt værk hver dag.

Rå, hvide vægge og otte store, tomme lærreder på hver 135 x 180 cm. Sådan begyndte dette event, hvor du som publikum fik mulighed for at komme helt tæt på og opleve hele processen – fra det allerførste penselstrøg, til det ottende og sidste værk signeres 11 dage senere.

Men ikke nok med det. Der ventede alle besøgende en holistisk oplevelse i både billede og lyd. Værkerne blev til i et lyrisk “rum” omfavnet af en dramatisk lydinstallation, som Peter Simonsen også har skabt. En lydinstallation, der udvikler sig dag for dag under hele eventet. Episk i sig selv og understøttende det samlede skabelsesværks visuelle fortælling.

Lydklip fra lydinstallationen "Dag 2":

En kunstnerisk visuel og audiovisuel fortælling: Undersøgende, Reflekterende og Kommenterende

Værket ’The Creation - Religion, Myth, Science &’ er en fortælling, der tager publikum med på en rejse gennem religioner, myter - og det vi ved ifølge videnskaben. Ét samlet skabelsesværk hvor fortællinger fra blandt andet jødedom, kristendom, islam, hinduisme møder mytologier fra Norden, Grækenland og Egypten med flere. Værket rummer også videnskaben med Big Bang og skabelsen af Universet, livets opståen og udvikling.

Peter Simonsen tog afsæt i kristendommen og Skabelsesberetningen, hvor Gud ifølge Bibelen skabte Verden på syv dage jf. Første Mosebog Kapitel 1 i Det Gamle Testamente. Kunstneren ville med dette omfattende værk undersøge, hvordan forskellige religioner, mytologier og naturvidenskaben udlægger ‘Skabelsen’ - ligheder, forskelligheder og fortolkninger i en kunstnerisk fortælling.

Søndag den 7. april skabte kunstneren “Dag 7”. Den dag hvor Gud, ifølge Biblen, hvilede. Publikum skulle dog ikke forvente et tomt, hvidt lærred.

Der var fernisering på udstillingen fredag 12. april 2019. I april og maj udstilles hele værket i galleriet. Her vil publikum kunne møde og få en snak med kunstneren og på særlige FORTÆLLEAFTENER vil inviterede eksperter fortælle om skabelsesberetninger inden for de forskellige religioner, mytologier samt naturvidenskaben.

Udstillingsperioden byder ligeledes på skabelsesmyter fra det kolde nord fortalt af en rigtig fortæller... og en helt særlig fortælleeftermiddag for børn og deres forældre. Publikum får endog også mulighed for at opleve shamanistisk skabelsesfortællinger - og komme med på en helt unik shamanistisk TROMMEREJSE udført af performere fra 'Filosofifabrikken'.

Se udstillingsprogrammet her...

- Når udstillingsperioden er afsluttet i galleriet er det planen, at det samlede værk skal ud på en vandreudstilling rundt i Danmark, fortæller Peter Simonsen.

The Creation (Skabelsen) udføres live af billedkunstner Peter Simonsen

Billedkunstner Peter Simonsen:
- At forberede sig til at kunne skabe et sådant værk er lidt som at tage på en dannelsesrejse. Efterhånden som jeg kom længere og længere ud på "rejsen", oplevede jeg mit kunstneriske univers tage mere og mere form. De eksistentielle emner vil jeg komme til at beskæftige mig en del med i fremtiden.

Forberedelserne har stået på gennem mere end et halvt år og blandt andet omfattet en række interviews med eksperter – herunder fra Aarhus Universitet – inden for verdens store religioner og mytologier samt naturvidenskaben. Deres viden får publikum også glæde af under en række fortælleaftener, artist talks samt shamanistisk trommerejse i den efterfølgende udstillingsperiode i her galleriet.

En stor tak til eksperterne

Jeg vil gerne takke alle for den store interesse, positivitet og velvilje, som jeg har oplevet i forbindelse med min research på 'The Creation'.

Naturvidenskab:
Ole J. Knudsen
BSc
Afdeling for Fysik og Astronomi
Aarhus Universitet

Islam:
Martin Thomas Riexinger
Lektor
Arabisk og Islamstudier
Aarhus Universitet

Hinduisme:
Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor/Ph.d.
Afdeling for Religionsvidenskab
Aarhus Universitet

Buddhisme:
Jørn Borup
Ph.d., Lektor, cand. mag.
Afdelingsleder for Afdeling for Religionsvidenskab
Aarhus Universitet

Græsk mytologi:
Lars Albinus
Lektor
Afdeling for Religionsvidenskab
Aarhus Universitet

Nordisk mytologi:
Jens Peter Schjødt
Professor
Afdeling for Religionsvidenskab
Aarhus Universitet

Skabelsesmyter fra det kolde nord:
Anna Grethe Bech
Fortælleriet

Shamanistisk skabelseshistorier og -trommerejse:
Tenna Foged, Bjarne Birkbak og Helle Bøjlesen
Filosofifabrikken