Udstillingsprogram: The Creation kunstudstilling med skabelsesberetninger fortalt af eksperter. Billedkunstner Peter Simonsen

Skabelsesberetninger fortalt af eksperter

Udstillingsprogram

FRI ENTRÉ! Skabelsesberetninger fortalt af inviterede eksperter fra Aarhus Universitet. Kom og hør fortællingen om Gud, der skabte verden på seks dage; myten fra nordisk mytologi om Ymer, der opstod mellem Niflheim og Muspelheim; Skaberen Brahma og det gyldne æg fra hinduismen; Big Bang og universets begyndelse for knap 14 milliarder år siden samt andre spændende fortællinger fra verdens store religioner og mytologier.

Udstillingsperioden byder ligeledes på skabelsesmyter fra det kolde nord fortalt af en rigtig fortæller... og en helt særlig fortælleeftermiddag for børn og deres forældre. Perioden sluttes af med shamanistisk skabelseshistorie og spirituel TROMMEREJSE, som shamanerne i de gamle kulturer.

Naturvidenskaben: Universets fødsel

  • Tirsdag 16. april kl. 19-20

Vi lægger denne aften ud med naturvidenskaben. Ole J. Knudsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Stellar Astrophysics Centre (SAC), tager os næsten 14 milliarder år tilbage i tiden til det øjeblik, hvor det hele begyndte. Tidspunktet for Big Bang og universets fødsel... og hvor selve tiden begyndte. Ole J. Knudsen har gennem en lang årrække været planetarieleder på Steno Museet og bestyrer af forevisningerne på Ole Rømer-Observatoriet.

FORTÆLLER:
Ole J. Knudsen, BSc. Afdeling for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Kristendom: Sådan skabte Gud Verden

  • Langfredag 19. april kl. 14:00-15:30

Det er Påske, og hvad er mere passende end at høre om 'Skabelsesberetningen' i følge kristendommen. Denne Langfredag inviterer vi børn og deres forældre til en hyggelig eftermiddag, hvor Anna Grethe Bech vil fortælle om, hvordan Gud skabte Verden på seks dage og hvilede på den syvende dag. Efter fortællingen åbner vi atelieret, så børnene kan at tegne og male et billede af deres helt egen skabelsesfortælling. Vi byder på lune boller og varm kakao.

Aldersgruppe: Børn fra 5 år. Bedsteforældre er også meget velkomne :-)

FORTÆLLER:
Anna Grethe Bech, Fortælleriet

Hinduisme: Det gyldne æg

  • Torsdag 25. april kl. 19-20

Hinduismen er en af de mest sammensatte og modsætningsfyldte religioner. Her møder vi skabelsesberetninger, hvor alt skabes ud af ingenting; beretninger om noget blev sat i gang ved en offerhandling... og beretninger om universet, der blev skabt, da skaberguden Brahma kom ud af det gyldne æg. Et kosmisk æg, der lå og skvulpede i urhavet. Den øverste del af ægget blev til paradiset, og den nederste del af ægget blev til universet.

FORTÆLLER:
Marianne Qvortrup Fibiger, Lektor/Ph.d. Afdeling for Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Buddhisme: Lysende ånder

  • Tirsdag 30. april kl. 19-20

Buddhisme er en af verdens fire hovedreligioner og er inspireret af hinduismen. Der anerkendes ingen skabende guddom inden for buddhismen, men der er alligevel en lille fin skabelsesberetning om lysende ånder, der svævede over alt. Jørn Borup vil også fortælle om verden, der udvider sig og trækker sig sammen; om cyklisk eksistens hvor alt går i ring; om den første Buddha der opnåede oplysning.

FORTÆLLER:
Jørn Borup, Ph.d., cand. mag., Lektor.
Afdelingsleder for Afdeling for Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Islam: Alt blev skabt ud af ingenting

  • Tirsdag 7. maj kl. 19-20

I Koranen findes ingen skabelseshistorie i stil med den, vi kender fra Genesis, hvor Gud ifølge Bibelen skabte Verden på seks dage og hvilede på den syvende. I begyndelsen var der intet. Alt blev skabt ud af ingenting - ex nihilo. Gud skabte Adam, det første menneske, ved at blæse sin livsånde i noget jord, som Gud havde beordret ærkeenglene at hente fra jorden. Kom og hør denne og andre meget spændende fortællinger om Islam og livets oprindelse.

FORTÆLLER:
Martin Thomas Riexinger, Lektor. Arabisk og Islamstudier, Aarhus Universitet

Nordisk mytologi: Urjætten Ymer skabte Verden

  • Torsdag 9. maj kl. 19-20

Nordisk mytologi byder på en spændende beretning om Niflheim og Muspelheim - det iskolde rige mod nord og ildhavet mod syd. Derimellem var Ginnungagap - det store tomrum, der var i midten af verden, før jorden blev skabt. I smeltevandet mellem de to verdener opstod urjætten Ymer, der er stamfar til verdens skabelse i følge nordisk mytologi. Ymer blev dræbt af sine sønner Odin, Vile og Ve. Af Ymers lig skabte de verden.

FORTÆLLER:
Jens Peter Schjødt, Professor. Afdeling for Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Skabelsesmyter fra det kolde nord

  • Tirsdag 14. maj kl. 19-20

Velkommen til en spændende aften i fortællingens forunderlige univers - en aften med fortællinger om skabelsesmyter fra det kolde nord. Denne aften skal vi høre om skabelsesberetningen fra Kalevala, den eskimoiske skabelsesberetning fra "Festens gave" af Knud Rasmussen (Eskimoiske Alaska-Eventyr) samt myten "Havets herskerinde" fra Knud Rasmussens bog "Inuit fortæller". Det hele fortalt af Anna Grethe Bech, der er fortæller og blandt andet kendt fra fortællefestivalen på Nørre Vosborg. Anna Grethe er også vært ved den månedlige fortællecafé på Fairbar i Aarhus.

FORTÆLLER:
Anna Grethe Bech (Fortælleriet) akkompagneret af musiker Thøger Johansen

Shamanisme: Shamanistisk skabelseshistorie og trommerejse

  • Fredag 24. maj kl. 19-21

AFLYSNING PGA. SYGDOM!
Aftenens forestilling må vi desværre aflyse pga. sygdom blandt performerne.
Dato for en ny forestilling offentliggøres snarest.

Udstillingsperioden sluttes af med en helt unik performance, hvor du kan opleve shamanistisk skabelseshistorie om, hvordan mennesker, dyr og planter blev til. Medicinhjulet og fortællingen om indianernes Flowring Tree tilsat trommespil og sange fra de fire verdenshjørner tager dig med ind i åndernes verden. I løbet af aftenen vil du også komme med på en shamanistisk TROMMEREJSE og blive præsenteret for talkingstick.

Aftenens optræden udføres af tre fantastiske performere fra 'Filosofifabrikken'. Vi tør godt love en ganske særlig oplevelse, som kommer til at gøre et stort indtryk.

Medbring venligst en yoga måtte eller et tæppe, da vi laver galleriet om til et shamanistisk rum.

PERFORMERE:
Tenna Foged, Bjarne Birkbak og Helle Bøjlesen, Filosofifabrikken

FRI ENTRÉ

Begrænset antal pladser!

Det tilrådes at reservere gratis billetter til hvert arrangement!